Leśna zupa literkowa

- Czas przygotowania: 60 minut
- Porcje: 4
Składniki:
- Makaron Literki
- 2 marchewki
- pół pietruszki
- mała cebulka
- listek laurowy
- 2 ziarenka pieprzu czarnego, sól
- skrzydło z indyka
- podudzie lub szponder wołowy (albo inna porcja mięsa)
- natka świeżej pietruszki
- śmietanka w kubku 18% (homogenizowana)
- 2 ziemniaki
- grzyby (najlepiej pieczarki lub kurki - ważne, żeby były świeże i z pewnego źródła)
Sposób przygotowania:
Mięso zalać ok 2-3 l wody, odrobinę posolić, zagotować (w międzyczasie odszumić wywar- usunąć pływające po wierzchu piany) i wrzucać obrane warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, ziarenka pieprzu, listek laurowy. Można dodać także kilka plastrów pora (4-6).
Gotować na średnim ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie oczyścić grzyby (kurki - ok 20 dkg, pieczarki - ok 7-9 sztuk), umyć, obrać (w przypadku pieczarek) pokroić.
Z zupy wyjąć część warzyw z odrobiną wody, włożyć do wysokiego naczynia i zblenderować na "papkę" - posłuży ona do zagęszczenia i zaprawienia reszty zupy oraz „przemycenia” niejadkowi warzyw ;)
Do gotującej się zupy wrzucić grzyby i pogotować ok 20 minut na wolnym ogniu.
W przypadku niejadków, które nie chcą jeść mięsa można obrać odrobinę mięsa z wywaru i zmielić razem z warzywami. Można też po ugotowaniu wyjąć mięso, obrać widelcem ze skrzydła (lub innej porcji) i pokroić drobniutko. Przed podaniem zupy włożyć rozdrobnione mięsko do zupy.
Do gotującej się zupy wrzucić grzyby i pogotować ok 20 minut na wolnym ogniu. Za chwilę wrzucić do zupy makaron Literki - ok 4 łyżki.
Do zblenderowancyh warzyw dodać 2 duże łyżki śmietany, trochę soli (żeby śmietana się nie zważyła) i wymieszać to jeszcze raz blenderem. Na koniec wlać do zupy, wymieszać. Zaraz po zaprawieniu wyłączyć zupę. Można podawać posypane drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



